Μπούταλης Ιωάννης

ΒΑΘΜΙΔΑ:Καθηγητής
ΤΟΜΕΑΣ:Ηλεκτρονικής και Τεχνολογίας Συστημάτων Πληροφορικής
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ:Εργαστήριο Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου και Ρομποτικής
ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ:Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου, Υπολογιστική Νοημοσύνη (Φ.Ε.Κ. διορ. 112/30-1-2014 τ. Γ')

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:Πανεπιστημιούπολη Κιμμέρια, Κτίριο Β, γραφείο 104
E-MAIL:ybout@ee.duth.gr
ΤΗΛΕΦΩΝΟ:+30 25410 79504, Fax: +30 25410 79512
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:http://www.boutalis.info/
CV:

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

  • Ευφυή συστήματα. Ανάπτυξη τεχνικών υπολογιστικής νοημοσύνης και εφαρμογές τους στον αυτόματο έλεγχο, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στον έλεγχο ηλεκτρικών μηχανών.
  • Ευφυή συστήματα και τεχνικές υπολογιστικής νοημοσύνης στην αναγνώριση προτύπων.
  • Ψηφιακή επεξεργασία και ανάλυση σημάτων και εικόνων. Έλεγχος ρομποτικών συστημάτων, Ρομποτική Όραση.
  • Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα, Ασαφής και νευρο-ασαφής Έλεγχος, Αλγόριθμοι εμπνευσμένοι από τη φύση και βελτιστοποίηση.
  • Μοντελοποίηση και έλεγχος βιολογικών συστημάτων

 

ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

  • Υπολογιστική Νοημοσύνη
  • Ρομποτική

 

ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

  • Νευρωνικά Δίκτυα και Εφαρμογές στα Συστήματα Αυτομάτου Έλέγχου
  • Τεχνικές Ευφυούς Ελέγχου και Εφαρμογές

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Δρ. Ιωάννης Σ. Μπούταλης πήρε το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού το 1983 από το αντίστοιχο Τμήμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), και το δίπλωμα του Διδάκτορα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού το 1988 από τον τομέα πληροφορικής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. 

Από το 1996 είναι μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΔΠΘ, όπου, αφού υπηρέτησε στις βαθμίδες του Λέκτορα του Επίκουρου και Αναπληρωτή Καθηγητή, είναι τώρα Καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου και Ρομποτικής. Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως επί συμβάσει Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ως επί συμβάσει καθηγητής στην Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας (ΣΜΑ) της Σχολής Ικάρων της πολεμικής αεροπορίας. Επίσης, έχει εργαστεί ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) και ως Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ideatech S.A., δραστηριοποιούμενης στην ανάπτυξη εφαρμογών αναγνώρισης προτύπων και επεξεργασίας σημάτων. Ο κος Μπούταλης έχει αναπτύξει έως τώρα συνεργασίες με 6 πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα του εξωτερικού και έχει βρεθεί επανειλημμένα, ως επισκέπτης καθηγητής,  στο Ινστιτούτο Αυτοματισμών του πολυτεχνείου Ερλάνγκεν-Νυρεμβέργης της Γερμανίας. 

Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάπτυξη τεχνικών υπολογιστικής νοημοσύνης με εφαρμογές σε προβλήματα αυτομάτου ελέγχου, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ελέγχου ηλεκτρικών μηχανών, ρομποτικής, αναγνώρισης προτύπων και επεξεργασίας και ανάλυσης σημάτων και εικόνων. 

 

Ο κος Μπούταλης διδάσκει μαθήματα Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου, Ρομποτικής και Υπολογιστικής Νοημοσύνης σε προπτυχιακό αλλά και μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει συγγράψει 3 βιβλία (εκδόσεις ΔΠΘ και αυτοεκδόσεις) για την υποστήριξη του διδακτικού του έργου και είναι συνσυγγραφέας σε 2 βιβλία και 14 κεφάλαια βιβλίων εκδοτικών οίκων του εξωτερικού. Επιπλέον, έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 170 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Τέλος, ο κος Μπούταλης έχει επιβλέψει αριθμό διδακτορικών και μεταπτυχιακών εργασιών που έχουν περατωθεί (19 έως το 2018 – 9 Phds, 10 Masters), ενώ είναι επιβλέπων διδακτορικών και μεταπτυχιακών εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη .

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ Δ. Ε. Π.