I.A.E.S.T.E. Ξάνθης

Η I.A.E.S.T.E. (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience) είναι μια διεθνής οργάνωση, με σκοπό την ανταλλαγή φοιτητών των εφαρμοσμένων επιστημονικών κλάδων (Πολυτεχνείο, Οικονομικά Πανεπιστήμια κλπ.) μεταξύ των χωρών μελών της, για πρακτική άσκηση σχετιζόμενη με το αντικείμενο των σπουδών τους, εκτός των ορίων της χώρας τους. Στη χώρα μας εκπροσωπείται από το Εθνικό Συμβούλιο I.A.E.S.T.E. Ελλάδος και σε πόλεις με εμπλεκόμενα Πανεπιστήμια από τις Τοπικές Επιτροπές.

Στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης έχει ιδρυθεί και λειτουργεί η Τοπική Επιτροπή I.A.E.S.T.E. Ξάνθης. Στόχος της Επιτροπής αυτής είναι η εξεύρεση κάθε χρόνο ενός αριθμού θέσεων υποδοχής για αλλοδαπούς φοιτητές σε Ελληνικές επιχειρήσεις. Οι θέσεις αυτές εξασφαλίζουν τη δυνατότητα αποστολής φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης σε χώρες του εξωτερικού για πρακτική άσκηση, που θεωρείται τόσο απαραίτητη για τις σπουδές Μηχανικού, ώστε πολλά από τα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης να της έχουν εντάξει στο πρόγραμμα σπουδών τους. Επικεφαλής της Τοπικής Επιτροπής Ι.A.E.S.T.E. Ξάνθης είναι ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών κος. Θεόφιλος Παπαδόπουλος (τηλ. 25410 79568).

Στη συνέχεια επισυνάπτεται ο κανονισμός λειτουργίας της Τοπικής Επιτροπής I.A.E.S.T.E. Ξάνθης.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ I.A.E.S.T.E. ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Η I.A.E.S.T.E. της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης (ΠΣΞ) υπάγεται στην I.A.E.S.T.E. Ελλάδος με έδρα την Αθήνα. Στόχος της ίδρυσής της είναι η διάδοση και υποστήριξη μεταξύ των φοιτητών της ΠΣΞ του θεσμού της ανταλλαγής φοιτητών, μεταξύ των χωρών που ανήκουν στη διεθνή I.A.E.S.T.E., για πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης εκτός της χώρας τους, σχετικής με το αντικείμενο των σπουδών τους.

Μέλη της I.A.E.S.T.E. της ΠΣΞ μπορούν να είναι φοιτητές όλων των Τμημάτων της που βρίσκονται τουλάχιστον στο δεύτερο έτος των σπουδών τους. Τα μέλη της I.A.E.S.T.E. της ΠΣΞ εκλέγουν τον Φεβρουάριο κάθε έτους τη Συντονιστική Επιτροπή (ΣΕΠ). Η ΣΕΠ αποτελείται από πέντε (5) φοιτητές (1 από κάθε Τμήμα της ΠΣΞ). Σε περίπτωση αύξησης των Τμημάτων της ΠΣΞ θα επανεξεταστεί η σύνθεση της ΣΕΠ.

Η ΣΕΠ εποπτεύεται από το υπεύθυνο για την I.A.E.S.T.E. της ΠΣΞ μέλος ΔΕΠ που υποδεικνύεται από την Κοσμητεία της ΠΣΞ. Ο παραπάνω Καθηγητής-Λέκτορας συνεπικουρείται στα καθήκοντά του από έναν Καθηγητή-Λέκτορα ανά Τμήμα, που υποδεικνύεται από το κάθε Τμήμα.

Η ΣΕΠ στην πρώτη ετήσια συνεδρίασή της παρουσία του εποπτεύοντος Καθηγητή-Λέκτορα εκλέγει με μυστική ψηφοφορία πρόεδρο, ταμία και γραμματέα για το τρέχον έτος, μετά την υποβολή σχετικών υποψηφιοτήτων. Καθήκοντα της ΣΕΠ είναι:

    1. Λειτουργία του γραφείου I.A.E.S.T.E. της ΠΣΞ
    2. Επικοινωνία με τα μέλη I.A.E.S.T.E. της ΠΣΞ σε τακτά χρονικά διαστήματα για ενημέρωση και προγραμματισμό
    3. Συνεχής επικοινωνία και συνεργασία, ιδιαίτερα του προέδρου με τον εποπτεύων Καθηγητή-Λέκτορα
    4. Διάδοση του θεσμού της I.A.E.S.T.E. μεταξύ των φοιτητών της ΠΣΞ με οργάνωση σχετικών ενημερωτικών εκδηλώσεων
    5. Έγκαιρη αναζήτηση θέσεων υποδοχής αλλοδαπών φοιτητών στην Ελλάδα
    6. Συνεχής επαφή με την επιτροπή I.A.E.S.T.E. Ελλάδος για ενημέρωση και προγραμματισμό δραστηριοτήτων
    7. Υποδοχή και φιλοξενία των αλλοδαπών φοιτητών που μέσω της I.A.E.S.T.E. Ελλάδος φθάνουν στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης
    8. Οργάνωση της συμμετοχής στο διεθνές ετήσιο συνέδριο ανταλλαγής θέσεων όλων των επιτροπών I.A.E.S.T.E. του κόσμου (προετοιμασία παρουσίας, απόφαση για το προφίλ της τοπικής επιτροπής στο συνέδριο κλπ.)
    9. Συλλογή και αξιολόγηση, με βάση τον σχετικό αλγόριθμο, των αιτήσεων των φοιτητών της ΠΣΞ που επιθυμούν να κάνουν πρακτική άσκηση μέσω της I.A.E.S.T.E. στο εξωτερικό
    10. Ενημέρωση των φοιτητών της ΠΣΞ, μετά το διεθνές συνέδριο I.A.E.S.T.E. για τις διαθέσιμες θέσεις
    11. Οργάνωση της διαδικασίας διανομής των θέσεων στους δικαιούχους φοιτητές

Τα παραπάνω καθήκοντα κατανέμονται από τον πρόεδρο στα μέλη της ΣΕΠ.

Τον Νοέμβριο κάθε έτους η ΣΕΠ εκλέγει με ψηφοφορία τους δύο εκπροσώπους της στο διεθνές συνέδριο I.A.E.S.T.E., σύμφωνα με την προσφορά τους και τα ειδικά προσόντα που απαιτούνται (οργανωτικότητα, γλωσσομάθεια κλπ.). Καθήκον των δύο εκπροσώπων, που μεταβαίνουν στο εξωτερικό με έξοδα της ΠΣΞ, είναι η επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, από πλευράς πλήθους και ποιότητας θέσεων, για τους φοιτητές της ΠΣΞ. Το εποπτεύον μέλος ΔΕΠ διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει, όποτε το επιθυμεί, να πάει το ίδιο, στη θέση του ενός από τους φοιτητές, στο διεθνές συνέδριο I.A.E.S.T.E., κάνοντας τις προθέσεις του έγκαιρα γνωστές στη ΣΕΠ.

Για τη συμμετοχή στο διεθνές συνέδριο I.A.E.S.T.E. ισχύουν τα ακόλουθα:

Οι φοιτητές που συμμετέχουν στο συνέδριο, παίρνουν μέρος σε όλες τις δραστηριότητες που περιλαμβάνει αυτό. Διατηρούν άριστο καθεστώς συνεργασίας με τα μέλη των άλλων επιτροπών της ελληνικής αποστολής, με σκοπό τη διατήρηση της καλής εικόνας της I.A.E.S.T.E. της ΠΣΞ, αλλά και την επίτευξη του κοινού στόχου ολόκληρης της ελληνικής αποστολής, που είναι η εξασφάλιση του μέγιστου αριθμού και της καλύτερης δυνατής ποιότητας θέσεων πρακτικής άσκησης. Η ανταλλαγή των θέσεων, μια διαδικασία που περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους, γίνεται κάθε χρόνο με την καθοδήγηση του Εθνικού Γραμματέα I.A.E.S.T.E. και υπό την εποπτεία του. Το ίδιο ισχύει και για τον καταμερισμό των εργασιών στους φοιτητές που συμμετέχουν στο συνέδριο.

Αφού ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των θέσεων πρακτικής άσκησης της Ελλάδας, ακολουθεί η διαδικασία διανομής των θέσεων πρακτικής άσκησης στα διάφορα Πανεπιστήμια. Οι εκπρόσωποι της ΠΣΞ οφείλουν να συμμορφώνονται με τα θεσπισμένα κάθε φορά κριτήρια διανομής των θέσεων και να διεκδικούν τις θέσεις για την ΠΣΞ σύμφωνα με αυτά, προσέχοντας τις λεπτομέρειες της κάθε θέσης, έχοντας υπόψη τους την κατάταξη των αιτήσεων σύμφωνα με τον αλγόριθμο και προσπαθώντας να εξασφαλίσουν θέσεις που έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να απορριφθούν από τους φοιτητές της ΠΣΞ.

Όσον αφορά στη διεκδίκηση θέσης πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό από φοιτητές της ΠΣΞ, ισχύει η ακόλουθη διαδικασία:

Τον Δεκέμβριο κάθε έτους καλούνται οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, μαζί με την αναλυτική βαθμολογία τους και το ποσό αίτησης που καθορίζεται κάθε χρόνο από τη ΣΕΠ. Στην αίτηση συμπληρώνονται τα στοιχεία του υποψηφίου, η σχολή που φοιτά και το έτος φοίτησης, αν είχε προηγούμενη εμπειρία πρακτικής άσκησης και τα πτυχία που κατέχει στις ξένες γλώσσες. Τα στοιχεία αυτά επεξεργάζονται από τη ΣΕΠ, η οποία κατατάσσει τις συγκεντρωμένες αιτήσεις ανά σχολή και τους αιτούντες με σειρά προτεραιότητας στη διεκδίκηση μιας θέσης πρακτικής άσκησης σύμφωνα με τον αλγόριθμο κατάταξης της I.A.E.S.T.E., λαμβάνοντας υπόψη το έτος φοίτησης, τα χρωστούμενα μαθήματα και τον μέσο όρο βαθμολογίας.

Στη διαμόρφωση του συγκεκριμένου αλγορίθμου κατάταξης είναι δυνατή η επιδότηση των μελών της ΣΕΠ, ως αμοιβή για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Η επιδότηση ανά έτος συναποφασίζεται από τη ΣΕΠ και το εποπτεύον μέλος ΔΕΠ. Η κατάταξη τοιχοκολλείται έξω από το γραφείο της I.A.E.S.T.E., όπου αναφέρεται το έτος σπουδών και η σειρά του υποψηφίου. Τα υπόλοιπα αναλυτικά στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση οποιουδήποτε το επιθυμεί, στο γραφείο της I.A.E.S.T.E. Όταν φθάσουν οι θέσεις πρακτικής άσκησης, αντίγραφά τους τοιχοκολλούνται έξω από το γραφείο της I.A.E.S.T.E., και οι υποψήφιοι καλούνται να επεξεργαστούν αυτές τις πληροφορίες και σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να συλλέξουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινήσεις για τη θέση που τους ενδιαφέρει να διεκδικήσουν. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι παρόντες και την ημέρα της διανομής των θέσεων, που διενεργείται καθορισμένη ημερομηνία και ώρα. Κατά τη διαδικασία αυτή, καλούνται με σειρά προτεραιότητας να διεκδικήσουν τη θέση που τους ενδιαφέρει, η οποία τους ανατίθεται αν πληρούν επαρκώς τα κριτήρια και τις απαιτήσεις της θέσης. Οι υποψήφιοι που δεν θα πάρουν θέση πρακτικής άσκησης, παίρνουν πίσω τα χρήματα που έδωσαν μαζί με την αίτησή τους. Για το λόγο αυτό, ακόμα και οι αιτούντες που τελικά δεν θέλουν να διεκδικήσουν μια θέση, πρέπει να παρευρεθούν την ημέρα της διανομής. Αφού τους ανατεθεί η θέση, οι φοιτητές πρέπει να συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα έντυπα που ζητά ο εργοδότης στο καθορισμένο χρονικό πλαίσιο και να τα καταθέσουν στη ΣΕΠ, η οποία φροντίζει για τον έλεγχό τους και την έγκαιρη αποστολή τους στην Αθήνα, στα κεντρικά γραφεία της I.A.E.S.T.E. Αν ο φοιτητής γίνει δεκτός από τον εργοδότη, πρέπει να φροντίσει έγκαιρα για τα εισιτήρια του και σε συνεργασία με τη ΣΕΠ για την ασφάλισή του και ό,τι άλλο χρειαστεί. Επίσης, στην εργασία του καλείται να δείξει συνέπεια και ευθύνη και καλό θα ήταν να βρίσκεται σε επικοινωνία με την επιτροπή που θα τον υποδεχτεί για ό,τι χρειαστεί, καθώς και να ενημερώσει τη ΣΕΠ για τυχόν προβλήματα ή παρατυπίες που μπορεί να υπάρξουν.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να απευθύνονται στο γραφείο της I.A.E.S.T.E. Ξάνθης, στο ισόγειο του κτιρίου εργαστηρίων των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών, να καλούν στο τηλέφωνο 25410 79913, να στείλουν μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση ή να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της I.A.E.S.T.E. Ξάνθης.